Περίληψη:
Οι σύγχρονες βιομηχανικές επιχειρήσεις απομακρύνονται από το μοντέλο του αποκλειστικού παραγωγού υλικών προϊόντων, και προχωρούν στον σταδιακό εμπλουτισμό των φυσικών προϊόντων με συναφείς υπηρεσίες. Ο εμπλουτισμός αυτός φτάνει μέχρι τη δημιουργία ενιαίων «Συστημάτων Προϊόντος – Υπηρεσίας» (ΣΠΥ), τα οποία αντικαθιστούν τα αποκλειστικώς φυσικά προϊόντα στις καταναλωτικές και τις βιομηχανικές αγορές.
Η ενσωμάτωση υπηρεσιών στα σύγχρονα βιομηχανικά προϊόντα υποστηρίζεται από Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι ΤΠΕ, επιτρέπουν την παροχή προηγμένων υπηρεσιών, αφού παρέχουν τα απαραίτητα κανάλια επικοινωνίας, αυτοματισμούς, υλοποιούν την απαραίτητη επιχειρησιακή λογική και παρέχουν δυνατότητες επεξεργασίας αποθήκευσης και μετάδοσης δεδομένων.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επαρκείς μεθοδολογίες και εργαλεία που να υποστηρίζουν την ανάπτυξη λογισμικού για τις ιδιαίτερες συνθήκες των ΣΠΥ. Σχεδόν όλες οι μεθοδολογίες ανάπτυξης ΣΠΥ στην υφιστάμενη βιβλιογραφία εστιάζουν σε στρατηγικές ή επιχειρησιακές πλευρές του ΣΠΥ και δεν υποστηρίζουν ικανοποιητικά την ανάπτυξη λογισμικού για την ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών.
Με βάση την ανάλυση της τρέχουσας βιβλιογραφίας, ορίζεται ένα σύνολο από απαιτήσεις για κατάλληλες μεθοδολογίες και εργαλεία: υποστήριξη πολλών τύπων εφαρμογών, υποστήριξη ανάπτυξης με μοντέλα, παροχή Ολοκληρωμένου Περιβάλλοντος Ανάπτυξης, διασύνδεση με την πλατφόρμα εκτέλεσης των διαδικασιών και υποστήριξη υπηρεσιοστραφών αρχιτεκτονικών (Service – Oriented Architectures) και μεθόδων διαχείρισης επιχειρησιακών διαδικασιών (Business Process Management).
Για την ικανοποίηση των παραπάνω απαιτήσεων, και με βάση τη μεθοδολογία ανάπτυξης υπηρεσιών MDSEA (Model-Driven Service Engineering Architecture) προτείνεται μία κατάλληλη μεθοδολογία ανάπτυξης λογισμικού με μοντέλα. Η μεθοδολογία υποστηρίζει παράλληλα «δομικές» και «συμπεριφορικές» αναπαραστάσεις των υπηρεσιών και μπορεί να οδηγήσει τη δημιουργία λογισμικού, υπηρεσιών web, συνθέσεων υπηρεσιών και εκτελέσιμων επιχειρησιακών διαδικασιών. Μαζί με τη μεθοδολογία περιγράφεται η αρχιτεκτονική ενός Ολοκληρωμένου Περιβάλλοντος Ανάπτυξης το οποίο θα την υποστηρίζει. Το περιβάλλον ανάπτυξης θα διασυνδέεται με τα εργαλεία σχεδιασμού του συστήματος υπηρεσιών και την πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών στην οποία θα εκτελείται το παραγόμενο λογισμικό.
Με σκοπό την αξιολόγηση της μεθοδολογίας και του προτεινόμενου εργαλείου, αναπτύχθηκε πρωτότυπη Πλατφόρμα Ανάπτυξης στα πλαίσια ευρύτερου ερευνητικού έργου. Η αξιολόγηση έγινε σε τρεις πιλοτικές εφαρμογές ενσωμάτωσης ψηφιακών υπηρεσιών σε βιομηχανικά προϊόντα, και διαπιστώθηκε η βελτιωμένη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού.