Abstract:
Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η καύση δυο δασικών υλών και συγκεκριμένα της Χαλέπιος Πεύκης (Pinus halepensis) και Λαδανιάς (Cistus incanus). Η καύση αυτών έγινε με τη μέθοδο Limiting Oxygen Index και καταγράφηκε ο δείκτης ελαχίστου οξυγόνου για καθένα από αυτά. Η καύση των δασικών υλών επαναλήφθηκε μετά την εφαρμογή επιβραδυντικών διαλυμάτων. Χρησιμοποιήθηκαν διαλύματα επτά διαφορετικών επιβραδυντών: μονόξινου φωσφορικού διαμμωνίου (DAP), φωσφορικού μονοαμμωνίου (MAP), θειικού αμμωνίου (AS), Firetrol 931, Firetrol 934, Firetrol GTS-R και Phoschek D75F σε συγκεντρώσεις 5% w/w, 10% w/w, 15% w/w και 20%w/w.
Κατά τη πειραματική διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν τρεις κυρίως συσκευές. Η συσκευή Limiting Oxygen Index αποτέλεσε τη κύρια πειραματική διάταξη καθώς χρησιμοποιήθηκε για τη καταγραφή του δείκτη ελαχίστου οξυγόνου των δασικών υλών, στοιχείο στο οποίο βασίζεται η εργασία αυτή. Έπειτα το πυριαντήριο, ρυθμισμένο σε κατάλληλες συνθήκες, ήταν απαραίτητο για τη ξήρανση των δειγμάτων πριν αυτά οδηγηθούν στη συσκευή L.O.I. Τέλος το conditioning box, ειδικός θάλαμος για τη διατήρηση καθορισμένων συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας χρησιμοποιήθηκε μόνο στις περιπτώσεις που ήταν απαραίτητη η παραμονή των δειγμάτων για αρκετές ώρες πριν τη καύση τους προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο υγρασίας τους σταθερό.
Από την επεξεργασία των δειγμάτων μετρήθηκαν οι δείκτες ελαχίστου οξυγόνου πριν και μετά τη χρήση των επιβραδυντών.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εκτέλεση του πειράματος, με βάση τους αντίστοιχους δείκτες οξυγόνου που μετρήθηκαν, είναι πως η Χαλέπιος Πεύκη (Pinus halepensis) χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό ενώ η Λαδανιά (Cistus incanus) ως υλικό που αργοκαίγεται. Σχετικά με τους επιβραδυντές που μελετήθηκαν, όλοι τους παρουσίασαν καλή επιβραδυντική δράση. Καλύτερα αποτελέσματα και για τις δυο δασικές ύλες εμφάνισε ο επιβραδυντής φωσφορικό μονοαμμώνιο (MAP) με ποσοστά αύξησης του δείκτη οξυγόνου από 21,27% έως 41,81% για τη δασική ύλη Χαλέπιος Πεύκη (Pinus halepensis) και 49,14% έως 79,71% για τη δασική ύλη Λαδανιά (Cistus incanus). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης στο δείκτη οξυγόνου επέφερε ο επιβραδυντής Phoschek D75F, τα οποία κυμαίνονται από 14,43% έως 18,34 για τη Χαλέπιο Πεύκη (Pinus halepensis) και 30,62% έως 48,22% για τη δασική ύλη Λαδανιά (Cistus incanus).
Τέλος η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στη παρούσα διπλωματική εργασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα απλή, αξιόπιστη και σχετικά φθηνή σε σύγκριση με άλλες αναλυτικές μεθόδους.