Η γαλακτοπαραγωγή στη χώρα μας αποτελεί παράδοση για την κτηνοτροφία. Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο ποσοστό γάλακτος παράγεται σε γαλακτοπαραγωγές μονάδες οικογενειακής μορφής με μικρό αριθμό ζώων. Οι μονάδες αυτές γίνονται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικές καθώς παράγουν μικρές ποσότητες γάλακτος με μεγάλο κόστος. Έτσι αν υπολογίσει κανείς πως η Ελλάδα παράγει περίπου το μισό γάλα από αυτό που καταναλώνει, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί μια ώθηση στην παραγωγή γάλακτος. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κατασκευή ανταγωνιστικών γαλακτοπαραγωγών μονάδων με μεγάλο αριθμό ζώων. Στην παρούσα εργασία συγκρίνονται οι διάφοροι τύποι σταυλισμού γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Επίσης μελετάται και σχεδιάζεται μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής γάλακτος με 200 αγελάδες και τα παράγωγά τους. Για να επιτευχθεί αυτό, έχει προγραμματιστεί μια βάση excel στην οποία εισάγουμε ως δεδομένο το μέγεθος του βουστασίου. Ως αποτελέσματα εξάγονται οι διαστάσεις των απαραίτητων χώρων και τα κόστη του βουστασίου. Έτσι καταλήγουμε στον βέλτιστο σχεδιασμό της κατασκευής και το μέγεθος της επένδυσης που απαιτείται για την κατασκευή ενός σύγχρονου και βιώσιμου βουστασίου γαλακτοπαραγωγής.
In our country, dairy production is regarded as tradition for husbandry. In our days, the biggest percentage of milk production comes from family dairy farms which breed a small number of animals. These farms are becoming less and less competitive as they produce small volume of milk with high cost. If we take into account that Greece covers only half of its dairy needs, it is essential to give an edge to dairy production. Towards this direction is the construction of competitive farms with a large number of animals. In this dissertation, we compare different types of dairy farms. We also study and design a modern dairy farm which breeds 200 cows and their products. In order to achieve this, we have programmed an excel base in which we import as data the capacity of the farm. The exported results are the dimensions of the necessary areas and the costs of the farm. We conclude to the optimal design of construction and the size of the investment which is obligatory for the construction of a modern and viable dairy farm.