Η γη είναι ένας περιορισμένος πόρος. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν βιώσιμα κριτήρια ώστε να εξεταστεί η διαθεσιμότητα της γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε πρέπει συμμορφωθεί με την Οδηγία 2003/30/ΕE και να την ενσωματώσει στο εθνική νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας καθώς και το 10% από βιοκαύσιμα στη συνολική κατανάλωση πετρελαίου και βενζίνης στον τομέα των μεταφορών.
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η εκτίμηση κυρίως των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής βιοκαυσίμων. Η μεθοδολογία Ανάλυση Κύκλου Ζωής χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση των επιπτώσεων του αραβόσιτου (Zea Mays ) – μιας συνηθισμένης καλλιέργειας φαγητού στην Ελλάδα και του ηλίανθου (Helianthus Annus) – μιας καλλιέργειας που μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια αραβόσιτου, με σκοπό την παραγωγή biodiesel. Μετά την εφαρμογή της μεθοδολογίας ΑΚΖ σε κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά, έγινε μια προσπάθεια εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τέλος έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της ΑΚΖ ώστε να δοθεί απάντηση στην ερώτηση για το αν η χρήση των βιοκαυσίμων σε τέτοιο βαθμό είναι τόσο βιώσιμη όσο θεωρείται.
Land is a limited resource. It is urgent to develop sustainability criteria in order to examine the availability of land for the production of biofuels.
Greece as a member state of EC has to conform to the Directive 2003/30/EC and implement it through the national legislation. In this context Greece must ensure a minimum 20% share of renewable sources in gross final energy consumption by 2020 and a mandatory 10% minimum target to be achieved for the share of biofuels in transport petrol and diesel consumption by 2020 as referred to the National Renewable Energy Plan (The Scope of Directive 2009/28/EC, 2009).
The objective of this work is to assess the environmental implications of biofuels production. Life Cycle Assessment methodology is used to estimate the impact of the cultivation of corn (Zea Mays) – a common food cultivation in Greece- and sunflower (Helianthus Annus) -a cultivation that may substitute corn for the production of biofuel. After the implementation of Life Cycle Assessment for each cultivation separately, an attempt has been made for the assessment of the environmental impacts. The results of LCA for the two cultivations are compared in order to throw light into the question of whether the use of biofuels in such scale is as sustainable as considered.