dc.contributor.author | Τσακνάκης, Θωμάς | el |
dc.contributor.author | Tsaknakis, Thomas | en |
dc.date.accessioned | 2023-05-19T08:12:08Z | |
dc.date.available | 2023-05-19T08:12:08Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57728 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25425 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Εκχύλιση | el |
dc.subject | Μικροκύματα | el |
dc.subject | Βιοδραστικά συστατικά | el |
dc.subject | Παραπροϊόντα βιομηχανίας τροφίμων | el |
dc.subject | Ελιά | el |
dc.subject | Τομάτα | el |
dc.subject | Mae | en |
dc.subject | Olive pomace | en |
dc.subject | Tomato pomace | en |
dc.subject | Microwave assisted extraction | en |
dc.subject | Ελαιοπυρήνας | el |
dc.subject | Bioactive compounds | en |
dc.title | Μελέτη παραλαβής βιοδραστικών συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με υποβοηθούμενη από μικροκύματα εκχύλιση | el |
dc.title | Microwave-Assisted-Extraction (MAE) of bioactive compounds from agro-food by-products | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Χημική Μηχανική | el |
heal.classification | Chemical engineering | en |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-02-21 | |
heal.abstract | Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε η μελέτη της παραλαβής βιοδραστικών συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανικής επεξεργασίας της ελιάς και της τομάτας, μέσω εκχύλισης υποβοηθούμενης με μικροκύματα (MAE). Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ο ελαιοπυρήνας, το παραπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς (olive pomace), το οποίο αποτελείται από φλούδα, πυρήνα και σάρκα ελιάς, καθώς επίσης το τσίπουρο τομάτας, το παραπροϊόν της επεξεργασίας της τομάτας το οποίο αποτελείται από φλούδα και σπόρους. Τα παραπροϊόντα αυτά κατόπιν ξήρανσης και άλεσης, υποβλήθηκαν σε διεργασία εκχύλισης στερεού-υγρού υποβοηθούμενη από μικροκύματα, για την παραλαβή φαινολικών συστατικών και καροτενοειδών, από την ελιά και την τομάτα, αντίστοιχα. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης των εξής παραμέτρων: χρόνου και θερμοκρασίας εκχύλισης, αναλογίας στερεού:υγρού, συγκέντρωσης διαλύτη και ισχύος μικροκυμάτων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκχυλισμάτων και την απόδοση της εκχύλισης. | el |
heal.abstract | The aim of the present study was the implementation of MAE in order to extract bioactive compounds from olive and tomato pomace and additionally increase the recovery of the aforementioned compounds. The samples studied was olive pomace, which is the solid by-product resulting from the olive oil production by the continuouscentrifugation process, performed through a three-phase or a two-phase system. This by-product consists of olive skin, core and flesh. Tomato pomace, which consists of tomato skins and seeds, was also studied. These by-products, after drying and grinding, were subjected to a solid-liquid extraction process with the use of Microwave-Assisted-Extraction (MAE). The parameters of the extraction process examined were: the extraction time, the temperature, the solid:liquid ratio (mass product:solvent ratio), the solvent concentration and the microwave power. For the olive pomace extracts, their total phenolic content (TPC) using the Folin-Ciocalteau method, their antioxidant activity using the DPPH method, the selectivity of the extracted samples, were determined. Moreover, the analysis of the phenolic components was performed by high pressure liquid chromatography (HPLC). As far as the tomato pomace is concerned, the study of the total carotenoid yield by spectrometric method, the selectivity of the extracted samples, and the analysis of the carotenoids by high pressure liquid chromatography (HPLC) were carried out. | en |
heal.advisorName | Ταούκης, Πέτρος | el |
heal.advisorName | Taoukis, Petros | en |
heal.committeeMemberName | Γιαννακούρου, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Παπαθανασίου, Αθανάσιος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 131 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: