HEAL DSpace

Μελέτη παραλαβής βιοδραστικών συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με υποβοηθούμενη από μικροκύματα εκχύλιση

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσακνάκης, Θωμάς el
dc.contributor.author Tsaknakis, Thomas en
dc.date.accessioned 2023-05-19T08:12:08Z
dc.date.available 2023-05-19T08:12:08Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57728
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25425
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Εκχύλιση el
dc.subject Μικροκύματα el
dc.subject Βιοδραστικά συστατικά el
dc.subject Παραπροϊόντα βιομηχανίας τροφίμων el
dc.subject Ελιά el
dc.subject Τομάτα el
dc.subject Mae en
dc.subject Olive pomace en
dc.subject Tomato pomace en
dc.subject Microwave assisted extraction en
dc.subject Ελαιοπυρήνας el
dc.subject Bioactive compounds en
dc.title Μελέτη παραλαβής βιοδραστικών συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με υποβοηθούμενη από μικροκύματα εκχύλιση el
dc.title Microwave-Assisted-Extraction (MAE) of bioactive compounds from agro-food by-products en
heal.type bachelorThesis
heal.classification Χημική Μηχανική el
heal.classification Chemical engineering en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2023-02-21
heal.abstract Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε η μελέτη της παραλαβής βιοδραστικών συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανικής επεξεργασίας της ελιάς και της τομάτας, μέσω εκχύλισης υποβοηθούμενης με μικροκύματα (MAE). Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ο ελαιοπυρήνας, το παραπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς (olive pomace), το οποίο αποτελείται από φλούδα, πυρήνα και σάρκα ελιάς, καθώς επίσης το τσίπουρο τομάτας, το παραπροϊόν της επεξεργασίας της τομάτας το οποίο αποτελείται από φλούδα και σπόρους. Τα παραπροϊόντα αυτά κατόπιν ξήρανσης και άλεσης, υποβλήθηκαν σε διεργασία εκχύλισης στερεού-υγρού υποβοηθούμενη από μικροκύματα, για την παραλαβή φαινολικών συστατικών και καροτενοειδών, από την ελιά και την τομάτα, αντίστοιχα. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης των εξής παραμέτρων: χρόνου και θερμοκρασίας εκχύλισης, αναλογίας στερεού:υγρού, συγκέντρωσης διαλύτη και ισχύος μικροκυμάτων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκχυλισμάτων και την απόδοση της εκχύλισης. el
heal.abstract The aim of the present study was the implementation of MAE in order to extract bioactive compounds from olive and tomato pomace and additionally increase the recovery of the aforementioned compounds. The samples studied was olive pomace, which is the solid by-product resulting from the olive oil production by the continuouscentrifugation process, performed through a three-phase or a two-phase system. This by-product consists of olive skin, core and flesh. Tomato pomace, which consists of tomato skins and seeds, was also studied. These by-products, after drying and grinding, were subjected to a solid-liquid extraction process with the use of Microwave-Assisted-Extraction (MAE). The parameters of the extraction process examined were: the extraction time, the temperature, the solid:liquid ratio (mass product:solvent ratio), the solvent concentration and the microwave power. For the olive pomace extracts, their total phenolic content (TPC) using the Folin-Ciocalteau method, their antioxidant activity using the DPPH method, the selectivity of the extracted samples, were determined. Moreover, the analysis of the phenolic components was performed by high pressure liquid chromatography (HPLC). As far as the tomato pomace is concerned, the study of the total carotenoid yield by spectrometric method, the selectivity of the extracted samples, and the analysis of the carotenoids by high pressure liquid chromatography (HPLC) were carried out. en
heal.advisorName Ταούκης, Πέτρος el
heal.advisorName Taoukis, Petros en
heal.committeeMemberName Γιαννακούρου, Μαρία el
heal.committeeMemberName Παπαθανασίου, Αθανάσιος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 131 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα