HEAL DSpace

Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών με νέες τεχνολογίες από παραπροϊόντα διεργασιών τροφίμων: Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κουργιτάκου, Μιχαέλα el
dc.contributor.author Kourgitakou, Michaela en
dc.date.accessioned 2024-01-29T12:15:27Z
dc.date.available 2024-01-29T12:15:27Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58727
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.26423
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Παραπροϊόντα el
dc.subject Ελιά el
dc.subject Τομάτα el
dc.subject Ψάρια el
dc.subject Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία el
dc.subject Εκχύλιση el
dc.subject Βιοδραστικά συστατικά el
dc.subject By-products en
dc.subject Olives en
dc.subject Tomatoes en
dc.subject Fish en
dc.subject Pulsed Electric Fields en
dc.subject Extraction en
dc.subject Bioactive compounds en
dc.title Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών με νέες τεχνολογίες από παραπροϊόντα διεργασιών τροφίμων: Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία el
dc.title Recovery of Bioactive Compounds from Food Processing By-products Assisted by Novel Technologies: Pulsed Electric Fields en
heal.type bachelorThesis
heal.classification Χημική Μηχανική el
heal.classification Chemical Engineering en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2023-06
heal.abstract Τα παραπροϊόντα βιομηχανίας ελιάς, τομάτας και ψαριού είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά όπως φαινολικές ενώσεις στην περίπτωση του ελαιοπυρήνα, καροτενοειδή και πρωτεΐνες στην περίπτωση των παραπροϊόντων τομάτας, και λιπαρά στην περίπτωση των ιχθυηρών. Τα συστατικά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν επιστρέφοντας στην ανθρώπινη διατροφή. Η παραλαβή τους πραγματοποιείται με διεργασίες συμβατικής εκχύλισης στερεού/υγρού, οι οποίες όμως μειονεκτούν στο ότι απαιτούν μεγάλες ποσότητες διαλυτών και συχνά έχουν χαμηλές αποδόσεις. Για τη βελτιωμένη παραλαβή των συστατικών αυτών, έχει προταθεί η προεπεξεργασία των παραπροϊόντων με καινοτόμες τεχνολογίες όπως τα Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία με στόχο την κυτταρική διάρρηξη και συνεπώς την αύξηση της εκχυλισιμότητας των συστατικών από τα παραπροϊόντα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής ήταν η παραλαβή βιοδραστικών συστατικών από αυτά τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με χρήση εκχύλισης στερεού/υγρού και η βελτίωση της διεργασίας με χρήση Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων. Αρχικά, έγινε διερεύνηση των συνθηκών συμβατικής εκχύλισης στερεού/υγρού, ως προς τον χρόνο, την αναλογία στερεού/υγρού και τον διαλύτη, ώστε να γίνει παραλαβή βιοδραστικών συστατικών. . Στη συνέχεια έγινε επιλογή των καταλληλότερων συνθηκών με στόχο να μελετηθεί η επίδραση των Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων στην εκχύλιση των συστατικών αυτών. el
heal.abstract The by-products of the olive, tomato and fish industry are rich in bioactive compounds such as phenolic compounds in the case of the olive pomace, carotenoids and proteins in the case of tomato by-products, and fats in the case of fish by-products. These ingredients can be utilized by returning to the human diet. They are obtained by conventional solid/liquid extraction processes, which, however, have the disadvantage that they require large amounts of solvents and often have low yields. For the improved extraction of these compounds, it has been proposed to pre-treat the by-products with innovative technologies such as Pulsed Electric Fields aiming at the disruption of the cell membrane and thus the increase of extractability of the components from the by-products. The purpose of this thesis was to obtain bioactive components from these by-products of the food industry using solid/liquid extraction and to improve the process using Pulsed Electric Fields. Initially, the conditions of conventional solid/liquid extraction were investigated, in terms of time, solid/liquid ratio and solvent, in order to obtain bioactive components. Afterwards, the most suitable conditions were selected in order to study the effect of Pulsed Electric Fields on the extraction of these components. el
heal.advisorName Ταούκης, Πέτρος el
heal.advisorName Taoukis, Petros en
heal.committeeMemberName Γιαννακούρου, Μαρία el
heal.committeeMemberName Κροκίδα, Μαγδαληνή el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 145 σ. el
heal.fullTextAvailability false
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα