dc.contributor.author | Κουργιτάκου, Μιχαέλα | el |
dc.contributor.author | Kourgitakou, Michaela | en |
dc.date.accessioned | 2024-01-29T12:15:27Z | |
dc.date.available | 2024-01-29T12:15:27Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58727 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.26423 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Παραπροϊόντα | el |
dc.subject | Ελιά | el |
dc.subject | Τομάτα | el |
dc.subject | Ψάρια | el |
dc.subject | Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία | el |
dc.subject | Εκχύλιση | el |
dc.subject | Βιοδραστικά συστατικά | el |
dc.subject | By-products | en |
dc.subject | Olives | en |
dc.subject | Tomatoes | en |
dc.subject | Fish | en |
dc.subject | Pulsed Electric Fields | en |
dc.subject | Extraction | en |
dc.subject | Bioactive compounds | en |
dc.title | Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών με νέες τεχνολογίες από παραπροϊόντα διεργασιών τροφίμων: Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία | el |
dc.title | Recovery of Bioactive Compounds from Food Processing By-products Assisted by Novel Technologies: Pulsed Electric Fields | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Χημική Μηχανική | el |
heal.classification | Chemical Engineering | en |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-06 | |
heal.abstract | Τα παραπροϊόντα βιομηχανίας ελιάς, τομάτας και ψαριού είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά όπως φαινολικές ενώσεις στην περίπτωση του ελαιοπυρήνα, καροτενοειδή και πρωτεΐνες στην περίπτωση των παραπροϊόντων τομάτας, και λιπαρά στην περίπτωση των ιχθυηρών. Τα συστατικά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν επιστρέφοντας στην ανθρώπινη διατροφή. Η παραλαβή τους πραγματοποιείται με διεργασίες συμβατικής εκχύλισης στερεού/υγρού, οι οποίες όμως μειονεκτούν στο ότι απαιτούν μεγάλες ποσότητες διαλυτών και συχνά έχουν χαμηλές αποδόσεις. Για τη βελτιωμένη παραλαβή των συστατικών αυτών, έχει προταθεί η προεπεξεργασία των παραπροϊόντων με καινοτόμες τεχνολογίες όπως τα Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία με στόχο την κυτταρική διάρρηξη και συνεπώς την αύξηση της εκχυλισιμότητας των συστατικών από τα παραπροϊόντα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής ήταν η παραλαβή βιοδραστικών συστατικών από αυτά τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων με χρήση εκχύλισης στερεού/υγρού και η βελτίωση της διεργασίας με χρήση Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων. Αρχικά, έγινε διερεύνηση των συνθηκών συμβατικής εκχύλισης στερεού/υγρού, ως προς τον χρόνο, την αναλογία στερεού/υγρού και τον διαλύτη, ώστε να γίνει παραλαβή βιοδραστικών συστατικών. . Στη συνέχεια έγινε επιλογή των καταλληλότερων συνθηκών με στόχο να μελετηθεί η επίδραση των Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων στην εκχύλιση των συστατικών αυτών. | el |
heal.abstract | The by-products of the olive, tomato and fish industry are rich in bioactive compounds such as phenolic compounds in the case of the olive pomace, carotenoids and proteins in the case of tomato by-products, and fats in the case of fish by-products. These ingredients can be utilized by returning to the human diet. They are obtained by conventional solid/liquid extraction processes, which, however, have the disadvantage that they require large amounts of solvents and often have low yields. For the improved extraction of these compounds, it has been proposed to pre-treat the by-products with innovative technologies such as Pulsed Electric Fields aiming at the disruption of the cell membrane and thus the increase of extractability of the components from the by-products. The purpose of this thesis was to obtain bioactive components from these by-products of the food industry using solid/liquid extraction and to improve the process using Pulsed Electric Fields. Initially, the conditions of conventional solid/liquid extraction were investigated, in terms of time, solid/liquid ratio and solvent, in order to obtain bioactive components. Afterwards, the most suitable conditions were selected in order to study the effect of Pulsed Electric Fields on the extraction of these components. | el |
heal.advisorName | Ταούκης, Πέτρος | el |
heal.advisorName | Taoukis, Petros | en |
heal.committeeMemberName | Γιαννακούρου, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Κροκίδα, Μαγδαληνή | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 145 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: