HEAL DSpace

Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών εκχύλισης για την απομόνωση πρωτεϊνών από τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας βρώσιμων ελαίων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καλύβα, Δέσποινα
dc.contributor.author Kalyva, Despina
dc.date.accessioned 2025-04-14T06:27:39Z
dc.date.available 2025-04-14T06:27:39Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/61738
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.29434
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/gr/ *
dc.subject εκχύλιση el
dc.subject πειραματικός σχεδιασμός el
dc.subject design of experiments en
dc.subject extraction en
dc.subject κυκλική οικονομία el
dc.subject circular economy en
dc.title Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών εκχύλισης για την απομόνωση πρωτεϊνών από τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας βρώσιμων ελαίων el
dc.title NOVEL EXTRACTION TECHNOLOGIES FOR PROTEIN RECOVERY DROM OILSEED BY-PRODUCTS en
dc.contributor.department ΕΣΑΔ el
heal.type bachelorThesis el
heal.classification Χημική Μηχανική el
heal.classification Chemical Engineering en
heal.language el el
heal.language en el
heal.access campus el
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2024-07-12
heal.abstract Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές εστιάζουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις φυτικές πηγές πρωτεϊνών, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης πρωτεΐνών και του υψηλού κόστους παραγωγής – απομόνωσης πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Τα πρωτεϊνικά προϊόντα από φυτικές πηγές αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά, με τους ελαιούχους σπόρους να αποτελούν μια ιδιαίτερα υποσχόμενη πηγή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη. Παράλληλα, η ανάγκη για αξιοποίηση των παραπροϊόντων των βιομηχανιών αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η απόμονωση πρωτεϊνών από παραπροϊόντα βιομηχανίας βρώσιμων ελαίων εφαρμόζοντας τέσσερις μεθόδους εκχύλισης καθώς και η σύγκριση μεταξύ των μεθόδων και η βελτιστοποίηση κάθε μιας ξεχωριστά. Οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν ήταν η Συμβατική Εκχύλιση, η Εκχύλιση με τη βοήθεια Μικροκυμάτων, η Εκχύλιση με τη βοήθεια Υπερήχων και η Εκχύλιση με τη βοήθεια Μικροκυμάτων-Υπερήχων. Η βελτιστοποίηση των συγκεκριμένων μεθόδων πραγματοποιήθηκε βάσει Πειραματικού Σχεδιασμού και, συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ο Κεντρικός Σύνθετος Σχεδιασμός (Central composite Design) του Μοντέλου Απόκρισης Επιφάνειας (Response Surface Methodology), έπειτα από τον προσδιορισμό των εξαρτημένων και των ανεξάρτητων μεταβλητών. Στη συνέχεια έγινε προσαρμογή μη γραμμικών εξισώσεων στα δεδομένα μέσω Πολλαπλής Παλινδρόμησης (Multiple Regression) καθώς και βελτιστοποίηση βασικών παραμέτρων κάθε μεθόδου με στόχο την μεγιστοποίηση της ανάκτησης πρωτεϊνών. Οι παράμετροι που μελετήθηκαν ήταν η αναλογία στερεού – υγρού, ο χρόνος ανάδευσης, η ισχύς των υπερήχων, ο χρόνος εφαρμογής των υπερήχων και ο χρόνος εφαρμογής των μικροκυμάτων. Από τις μεθόδους, αποδοτικότερη αναδείχθηκε η Εκχύλιση με τη βοήθεια Υπερήχων με αναλογία υγρού – στερεού 1:50 (w/v), χρόνο εκχύλισης 5 λεπτά και ισχύ υπερήχων 600 Watt. Υπό αυτές τις συνθήκες (βέλτιστες), επετεύχθη ανάκτηση πρωτεϊνών ίση με 53%. Τέλος, έγινε χαρακτηρισμός των πρωτεϊνών, προσδιορίζοντας το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο με τη μέθοδο Kjeldahl και μελετώντας τις λειτουργικές τους ιδιότητες, όπως την ικανότητα συγκράτησης νερού και ελαίου, την ικανότητα σχηματισμού γαλακτώματος και τη σταθερότητά τους καθώς και τη διαστολή αφρού. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τα τελικά προϊόντα περιέχουν πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 72% με ικανοποιητικές ιδιότητες (ενδεικτικά υπολογίστηκε η ικανότητα συγκράτησης ελαίου ίση με 4 g έλαιου/g πρωτεϊνης), γεγονός που τις καθιστά υποσχόενα πρόσθετα στη βιομηχανία τροφίμων. Λέξεις – Κλειδιά: εκχύλιση, πρωτεΐνες, Πειραματικός Σχεδιασμός, κυκλική οικονομία el
heal.abstract In recent years, researchers are increasingly turning their attention on plant protein sources due to the growing demand for protein and the high cost of animal protein production and isolation. It is expected that protein products from plant sources will become dominant in the market, with oilseeds being a particularly promising source due to their high protein content. At the same time, the need to exploit industrial byproducts is a matter of primary importance in the context of circular economy and sustainable development. The purpose of this diploma thesis is the extraction of proteins from by-products of the edible oil industry by applying four extraction methods, comparing the methods and optimizing each one separately. The methods applied were Conventional Extraction, Microwave-Assisted Extraction, Ultrasound-Assisted Extraction and Microwave-Ultrasound-Assisted Extraction. The optimization of the the extraction process for all the methods was carried out based on Design of Experiments (DoE) and, specifically, using Central Composite Design of the Response Surface Methodology, after determining the dependent and independent variables. Subsequently, non-linear equations were fitted to the data through Multiple Regression and optimization of key parameters was performed for each method in order to maximize protein recovery. The parameters studied were the solid-liquid ratio, the stirring time, the ultrasound power, the ultrasound application time and the microwave application time. Among the methods, the most efficient one was the Ultrasound-Assisted Extraction with a liquid-solid ratio of 1:50 (w/v), extraction time of 5 minutes and an ultrasound power of 600 Watts. Under these (optimal) conditions, a protein recovery equal to 53% was achieved. Finally, the proteins were characterized by determining their protein content with the Kjeldahl method and studying their functional properties, such as water and oil holding capacity, emulsion capacity and stability as well as foam expansion. Based on the results, it emerged that the final products contain proteins in a percentage of about 72% with satisfactory properties (indicatively an oil holding capacity equal to 4 g oil/g protein was calculated), which makes them promising additives in the food industry. Keywords: extraction, proteins, Design of Experiments, circular economy en
heal.advisorName Κροκίδα, Μαγδαληνή
heal.committeeMemberName Αργυρούσης, Χρήστος
heal.committeeMemberName Βουτσάς, Επαμεινώνδας
heal.academicPublisher Σχολή Χημικών Μηχανικών el
heal.academicPublisherID ntua el
heal.numberOfPages 100 el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα