Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά τη μελέτη ενός οινοποιείου, με δυνατότητα κατοίκησης και παρακολούθησης της διαδικασίας παραγωγής, στη Σαντορίνη.
Κύριος στόχος της μελέτης αποτελεί η ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργειών με σκοπό να ανακάμψει η παραγωγή κρασιού στο νησί, καθώς και η ενδυνάμωση του τουρισμού, μέσα από μια κοινή πορεία, η οποία θα μπορούσε να αποδεχτεί ωφέλιμη.
Το οινοποιείο τοποθετείται στη μεγαλύτερη καλλιεργίσιμη έκταση αμπελιών στη Σαντορίνη.
Κεντρική ιδέα αποτελεί η χάραξη μιας αυστηρά γραμμικής πορείας, η οποία ξεκινάει από την άκρη της πάνω στάθμης του οικοπέδου, διασχίζει το οικόπεδο, εισέρχεται εσωτερικά στο χώμα, ακολουθεί καθοδική πορεία και εξέρχεται από τους τράφους του οικοπέδου στην κάτω στάθμη συνεχίζοντας προς τους ξενώνες.Το κτίριο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι υπόσκαφο.Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός επιτρέπει τη διατήρηση του τοπίου με τη λιγότερη δυνατή αλλοίωση αυτού και των γκεμνών του.Η απότομη υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο σταθμών του οικοπέδου, χρησιμοποιείται ώστε η ροή του κρασιού να είναι καθοδική. Επιπλέον τα επίπεδα που έχουν σχεδιαστεί για να παραλάβουν τους χώρους για τη λειτουργία του κτιρίου διαδέχονται το ένα το άλλο άμεσα και διατηρούν μια οπτική και ηχητική επαφή. Ο αερισμός και ο φωτισμός του κτιρίου εξασφαλίζονται με την ύπαρξη φεγγιτών από την πάνω στάθμη του οικοπέδου.
The subject of this thesis is the design of a winery in Santorini, where guests are given the opportunity of observing the production process. Limited guest houses in the landscape add the option of a stronger connection with the enviroment and the vines.
The winery is located in the largest agricultural part of Santorini.
The main objectives of the study are the strenghtening of vineyards in order to recover the wine production on the island, and the boost of tourism through a common pathway which can be beneficial.
The central idea is to develop a strictly linear path that starts from the edge of the upper level of the landscape, continues across it, enters the earth and from within the lower level continues to the guest houses.
The biggest part of the building is inside the earth. This design allows for preservation of the natural landscape.
The height difference between the two levels of the landscape is crucial as it allows the downward natural flow of wine.
Moreover, the internal structure of the building, is designed in such a way as to create a visual and audio contact.
Extra ventilation and lighting inside the building is ensured with the use of skylights.