Η διπλωματική εργασία αφορά στη δημιουργία ενός μικρού επισκέψιμου οινοποιείου στις Αρχάνες Ηρακλείου, στην Κρήτη. Ο τόπος, η Κρήτη, έχει την άμπελο ως κύρια παραγωγή και οι Αρχάνες έχουν τις συνθήκες για ποικιλίες αμπελιών που δεν εμφανίζονται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Σχεδιάσαμε μια μικρή βιομηχανική μονάδα με άξονα το ισοβαρικό σύστημα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργικότητα της. Παράλληλα όμως, σχεδιάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή και την κίνηση των επισκεπτών μέσα στη μονάδα, με στόχο να έρχονται σε επαφή με όλα τα στάδια παραγωγής χωρίς όμως να την παρεμποδίζουν. Η χρήση όλων των αισθήσεων, τόσο των επισκεπτών του οινοποιείου όσο και των εργαζόμενων σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό μας.
Η σχισμή μέσα στη γη και ταυτόχρονα η κατάβαση μέσα σε αυτή παράλληλα με το ανάγλυφο, αποτέλεσαν την κεντρική ιδέα σχεδιασμού. Δυο αξονικές πτέρυγες, «χωμένες» μέσα στη γη, υποδέχονται τους χώρους παραγωγής και παράλληλα σχηματίζουν μια υπαίθρια αγκαλιά που οδηγεί τον επισκέπτη στην επαφή με τη γη και τον αμπελώνα. Μια τρίτη πτέρυγα φιλοξενεί εκπαιδευτικές χρήσεις με στόχο την ζωντανή λειτουργία του οινοποιείου καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το οινοποίειο μας, καλείται, παράλληλα με την παραγωγή οίνου, να αναδείξει τον παραγωγικό χαρακτήρα της περιοχής και να οδηγήσει τον επισκέπτη στην επαφή του με τον τόπο, τη γη και τα προϊόντα της.
Our diploma project is about designing a small visitable winery, in Archanes, in Crete. In Crete, vine, is one of the main agricultural products and in Archanes, we meet specified conditions (climatic and territorial) which foster the cultivation of unique grape varieties.
We designed a small industrial establishment, following the gravitational system and the functionalism terms. We gave special attention to visitors’ movement in the building, aiming to their contact with every stage of the productive procession, without setting it back.
Using all their senses, both workers and visitors, while being in the winery, determined our designing, too.
The idea of a vent in the earth, in the same time with the descent in it inspired our project. Two long blocks, half-buried in the earth, contain the workspaces and in the third-one there are lecture- halls for educational use. In that way, our building can be successfully used during all year.
Our winery, besides wine production, attempts to underline the agricultural features of the place and lead the visitor to get in touch with them, the place and its tradition.