Το θέμα της διπλωματικής είναι η διαμόρφωση της πρώην αμερικάνικης βάσης στον οικισμό ‘Γούρνες’. Ο οικισμός βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, σε απόσταση 15χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και αποτελεί τμήμα του βόρειου παραθαλάσσιου μετώπου του νομού, το οποίο έχει έντονο τουριστικό χαρακτήρα με οικισμούς να αναπτύσσονται κατά μήκος του. Η έκταση της αμερικάνικης βάσης δημιουργεί ένα κενό σε αυτό το συνεχές τουριστικό μέτωπο. Οι κύριες χρήσεις από την πόλη του Ηρακλείου μέχρι και την Χερσόνησο είναι πρώτη και δεύτερη κατοικία, ξενοδοχειακές μονάδες και χρήσεις ψυχαγωγίας.
Με βάση τα στοιχεία της ανάλυσης, ο χώρος διαμορφώνεται ως χώρος πρασίνου, υπερτοπικού πολιτιστικού χαρακτήρα με χρήσεις προβολής τοπικών προιόντων. Ως κύρια χρήση, επιλέγεται αμπελώνας 100 στρεμμάτων με επισκέψιμο οινοποιείο, ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού καθώς η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση.
Τα στοιχεία που συμβάλουν στην ποιότητα των σταφυλιών είναι το έδαφος και το κλίμα. Το έδαφος προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατροφή, ενώ το κλίμα επηρεάζει την ανάπτυξη του αμπελιού και έμμεσα την ποιότητα το κρασιού. Η περιοχή, λοιπόν, είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του αμπελώνα.
Επιπλέον, η περιοχή ενισχύεται με μια αγορά τοπικών προιόντων, με την κατάλληλη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και την επανάχρηση των κατοικιών.
Ο σχεδιασμός του οινοποιείου έχει ως επίκεντρο την παραγωγική διαδικασία αλλά και την επισκεψιμότητα του. Έτσι, καθορίζεται η χωροθέτηση και διαστασιολόγηση των επιμέρους χώρων παραγωγής. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι χώροι όπως το αναψυκτήριο και ο χώρος έκθεσης σχεδιάζονται πιο ελεύθερα μεσα στη φύση που προσφέρει ο αμπελώνας.
The theme of the thesis is the regeneration of the former American base in the residential area of ‘Gournes’. The settlement is located in the prefecture of Heraklion, Crete, 15km away from the city of Heraklion and is part of the northern coastal front of the prefecture, which has a strong tourist character with settlements to grow in length. The extent of the U.S. base creates a vacuum in this continuum tourist front. The main uses between the city of Heraklion and up to the area of ‘Hersonisos’ are first and second residence, hotels and entertainment uses.
Based on data analysis, the space is regenerated as a green space of cultural nature with uses to promote local products. The principal use is a 100 acres vineyard , with a winery designed to visit, as an alternative form of tourism,as Crete has a long tradition of winemaking.
The elements that contribute to the quality of the grape is the soil and climate. The soil provides the necessary elements for nutrition, while the climate affects the growth of the vine and indirectly the quality of wine. The region is, therefore, suitable for the development of the vineyard.
Furthermore, the area is enhanced by a market of local products, a proper regeneration of the seafront and reuse of housing.
The design of the winery focuses on the production process as well as the capability to visit. Thus, the location and sizing of individual production areas were specified. In contrast, other spaces such as the cafeteria and exhibition space, were designed more freely surrounded by the vineyard.