Περίληψη:
Στα πλαίσια της εν λόγω διπλωματικής εργασίας ασχολούμαστε με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση σύγχρονης τεχνολογίας για την κάλυψη αναγκών σε πρωτογενή ενέργεια για παραγωγή θέρμανσης, ψύξης, ζεστού νερού χρήσεως και φωτισμό. Ακόμα, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση διαφορετικών θερμομονωτικών υλικών και τέλος, με την εγκατάσταση νέων κουφωμάτων με διπλούς υαλοπίνακες και μικρή θερμοχωρητικότητα.
Για να γίνει όμως αυτή η διερεύνηση της ενεργειακής απόδοσης του κάθε εξεταζόμενου κτιρίου, ανατρέχουμε αρχικά στο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.), ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1 Οκτωβρίου 2010 για όλα τα νεοαναγειρόμενα ή ανακαινιζόμενα κτίρια με συνολική επιφάνεια άνω των 50m^2. Μελετούμε τις τέσσερις Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.), οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.ΠΕ.Κ.Α.) και εστιάζουμε σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τα κτίρια που εξετάζονται όπως, τα αδιαφανή δομικά στοιχεία, τα διαφανή δομικά στοιχεία και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα.
Εισάγουμε το θεωρητικό υπόβαθρο του λογισμικού Τ.Ε.Ε. - Κ.ΕΝ.Α.Κ. μέσα από το οποίο θα λάβουμε τα αποτελέσματα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Έπειτα επιλέγονται τα καταλληλότερα σενάρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των υπό διερεύνηση κτιρίων. Κάθε σενάριο δοκιμάζεται μόνο του και τελικά, όλα μαζί συγκρίνονται μεταξύ τους για να καταλήξουμε στο πιο αποδοτικό σενάριο αλλά και στο πιο εφικτό από οικονομικής σκοπιάς.