Abstract:
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας κάθε χώρας, καθώς είναι το μέσο το οποίο αναλαμβάνει να συλλέξει τις αποταμιεύσεις των καταθετών και των επενδυτών και να τις διοχετεύσει στις κατάλληλες και πιο αποδοτικές επενδύσεις για κάθε χώρα. Στην αυγή της παγκοσμιοποίησης, ο ως άνω ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως- λαμβάνοντας υπόψη και τις αγορές χρήματος και τις κεφαλαιαγορές – έχει διευρυνθεί γεωγραφικά, με στόχο να διοχετεύσει τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια σε αποδοτικές επενδύσεις σε όλη την υφήλιο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν βασικό στόχο των εν λόγω επενδυτικών κεφαλαίων και το αντίστροφο, καθώς τα εξωχώρια επενδυτικά κεφάλαια ενισχύουν την ανάπτυξη μίας οικονομίας. Μια από τις ως άνω χώρες είναι και η γείτονα χώρα της Τουρκίας, την οικονομία και τις επενδύσεις της οποία θα αναλύσουμε στη συγκεκριμένη εργασία.
Η Τουρκία αποτελεί μία χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια είναι στο παγκόσμιο προσκήνιο και αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και επενδύσεις. Η χώρα, αφού πέρασε περιόδους κρίσης πολιτικής πρωτίστως και οικονομικής και κοινωνικής φύσης σε δεύτερο επίπεδο, φαίνεται να έχει προχωρήσει στις κατάλληλες εκείνες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ενισχύσει το επενδυτικό της προφίλ και κατ΄ επέκταση την ανάπτυξη της οικονομίας της. Αποτελεί πλέον σημαντικό επενδυτικό πόλο – κυρίως για τις χώρες της Ευρώπης, ενώ από πολιτικής απόψεως διαφαίνεται πως αρχίζει να στρέφεται και σε άλλες χώρες – πηγές κεφαλαίων όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο αιώνα στόχευε σε ένα πιο κοσμικό πρόσωπο – περιορίζοντας τον ισλαμικό της χαρακτήρα.
Δεδομένου ότι και για την Ελλάδα η Τουρκία, και ως γείτονα χώρα, αλλά και ως χώρα με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες αποτελεί τελικό αποδέκτη κεφαλαίων – κυρίως στον τραπεζικό τομέα, στόχος αυτής της εργασίας είναι να διερευνήσουμε το μακροοικονομικό περιβάλλον και μετέπειτα να το συνδέσουμε με τον τραπεζικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα θα ερευνήσουμε τη συσχέτιση ανάμεσα στην εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα με την σημαντική πιστωτική επέκταση που αυτή τη στιγμή τελείται την τελευταία πενταετία στην Τουρκία.
Πιο αναλυτικά :
Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα επικεντρωθούμε στο πολιτικό και νομοθετικό περιβάλλον της χώρας στοιχεία τα οποία και επηρεάζουν το μακροοικονομικό και επενδυτικό της προφίλ.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της τουρκικής οικονομίας διαχρονικά για την τελευταία πενταετία.
Στο τρίτο μέρος της εργασίας θα επικεντρωθούμε στον τραπεζικό τομέα, όπου θα κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή, θα αναφέρουμε τις βασικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και τις μεταρρυθμίσεις που επιτελέσθηκαν. Στο πλαίσιο παρουσίασης του κλάδου θα δούμε και τα βασικά μεγέθη και την ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία πέντε έτη καθώς και τις νέες προοπτικές που προκύπτουν.
Στο τέταρτο μέρος της εργασίας θα προχωρήσουμε στη διερεύνηση της στατιστικής σχέσης που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε μακροοικονομικά μεγέθη της τουρκικής οικονομίας με την χρηματοπιστωτική επέκταση της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνήσουμε την συσχέτιση ανάμεσα στις καθαρές εισροές κεφαλαίων στη χώρα και την πιστωτική επέκταση και θα ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα.
Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, βασιζόμενοι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Τουρκίας αλλά και τις επανεκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αναφέρουμε βασικούς εξωγενείς παράγοντες, που αναμένεται να διαμορφώσουν την οικονομία της Τουρκίας τα επόμενα έτη.