Abstract:
Η δομή της εργασίας έχει δύο βασικές ενότητες με το θεωρητικό υπόβαθρο και το πρακτικό μέρος της.
Η πρώτη ενότητα περιέχει γενικά και ιστορικά στοιχεία για την ορολογία και τους τρόπους ανάπτυξης ιστοσελίδων με τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ανοικτού κώδικα (Open source WCMS). Παρουσιάζεται κατόπιν το λογισμικό Drupal που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ιστοτόπου, τα εργαλεία στα οποία βασίζεται και η κριτική του.
Στη συνέχεια περιγράφονται τα βήματα εγκατάστασης του Drupal. Ακολουθεί η ανάλυση της λειτουργίας του ενώ γίνεται και αξιολόγηση ιστοτόπων άλλων εργαστηρίων ή ακαδημαϊκών portal από τα οποία προέκυψαν ιδέες για την μορφή του site.
Εν συνεχεία αναλύονται τα modules που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε ναπροκύψει το τελικό αποτέλεσμα είτε αυτά προέρχονται από την βασική έκδοση, είτε εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια για να επιλύσουν ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία. Επίσης περιγράφεται η λειτουργία των Theme στο Drupal και του Theme που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ακολουθεί το sitemap του ιστότοπου με σύντομη ανάλυση των κατηγοριών.
Στο παράρτημα Α αναπτύσσονται τα είδη και ο ρόλος των χρηστών που είναι δυνατό να δημιουργηθούν στο site.
Στο παράρτημα Β υπάρχουν λεπτομερείς οδηγείς για τη συντήρηση και λειτουργία του portal από τον χρήστη που θα αναλάβει τον ρόλο administrator.