Η εργασία αυτή αποτελεί ένα από τα αρχικά βήματα μιας προσπάθειας που αποσκοπεί στην δυνατότητα προσδιορισμού της διαφοροποίησης του βαθμού συνάφειας οπλισμού- σκυροδέματος με Μη Καταστροφικές Μεθόδους.
Συγκεκριμένα στην παρούσα πειραματική εργασία γίνεται προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων για την συσχέτιση του βαθμού συνάφειας οπλισμού-σκυροδέματος σε στοιχεία ωπλισμένου σκυροδέματος με το μέγεθος της επικάλυψης του οπλισμού. Η συσχέτιση αυτή γίνεται με βάση τις διαφοροποιήσεις που θα υποστεί ο τασικός παλμός, προκαλούμενος από κρούση στον οπλισμό, κατά την διάδοσή του στα στοιχεία αυτά. Η εργασία αυτή, καθώς και η όλη πειραματική διαδικασία που διεξήχθη στο πλαίσιό της, έχει την βάση της σε προγενέστερη πειραματική διαδικασία στην οποία δημιουργήθηκε κρουστικό κύμα σε στοιχεία Ωπλισμένου Σκυροδέματος, στα οποία υπήρχε διαφοροποίηση του βαθμού συνάφειας, και συγκρίθηκαν οι προκαλούμενες παραμορφώσεις και οι διαφοροποιήσεις χαρακτηριστικών του τασικού παλμού.
Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκαν τρία τυποποιημένα κατά ASTM κυλινδρικά δοκίμια. Στα τρία αυτά δοκίμια τοποθετήθηκε διαμήκης οπλισμός από χάλυβα Φ10 σε θέσεις με διαφοροποίηση στο μέγεθος της επικάλυψης. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε δοκίμιο τοποθετήθηκε ράβδος χάλυβα στο κέντρο της διατομής του δοκιμίου αλλά και σε ακραία θέση της διατομής ώστε να επιτευχθεί μικρό μέγεθος επικάλυψής του. Σε όλες τις περιπτώσεις ο οπλισμός προεξείχε του δοκιμίου σκυροδέματος. Σε επιλεγμένη θέση καθ’ ύψος των όλων οπλισμών των δοκιμίων, εντός του σκυροδέματος, επικολλήθηκαν μετρητές παραμόρφωσης. Ο τασικός παλμός δημιουργήθηκε από την κρούση σφύρας κατακορύφως επί του προεξέχοντος οπλισμού των δοκιμίων. Μέσω μετρητικού συστήματος ταχείας λήψης δεδομένων, ελήφθησαν οι κυματομορφές και οι μέγιστες τιμές των παραμορφώσεων που προκλήθηκαν από την κρούση. Για τα χαρακτηριστικά αυτά έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων για τους οπλισμούς με διαφορετικό μέγεθος επικάλυψης και προσπάθεια εξαγωγής των πρώτων συμπερασμάτων.
This experimental work examines the correlation between the bond of reinforcement in concrete elements with little reinforcement cover, and the undergo changes due dynamic vibration, caused by shock.
For this work, there were fabricated three concrete cylinder specimens according to ASTM standard. In each specimen there were placed two longitudinal reinforcement. The first was placed at the center of the cross section and the second at outboard position or the cross section. At selected locations along the reinforcement of all specimens, within the concrete, strain gauges attached. The dynamic vibration produced by impact hammer vertically projecting at the cores. For the recording, a data acquisition system was used. Time history diagram’s were compared.