Στην παρούσα εργασία ερευνάται η σεισμική συμπεριφορά κτιρίου με τοιχώματα-προσκρουστήρες. Τα τοιχώματα-προσκρουστήρες λειτουργούν ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κρούσης λόγω σεισμού όμορων κτιρίων και ο στόχος είναι να περιοριστεί ο κενός χώρος (σεισμικός αρμός) που προτείνει ο κανονισμός. Διευρευνάται αν τα τοιχώματα προστατεύουν το κτίριο από αστοχία-κατάρρευση. Παραγματοποιούνται τέσσερις προσομοιώσεις στο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων Abaqus 6.10-2.
Στο πρώτο κεφάλαιο περιγραφεται όλη η ιστορική μελέτη γύρω από το φαινόμενο της κρούσης κτιρίων λόγω σεισμού. Παρουσιάζεται η συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτες, των όμορων κτιρίων κατά την κρούση, καθώς και όσα προβλέπει ο Κανονισμός ΕΑΚ 2000 σε αυτές τις περιπτώσεις. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα μέτρα που προτάθηκαν και μελέτήθηκαν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τέλος, το κεφάλαιο κλείνει παρουσιάζοντας τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί σχετικά με την κρούση των όμορων κτιρίων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνονται τα στοιχεία θεωρίας που θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του, για την κατανόηση του αντικειμένου. Παρουσιάζονται στοιχεία για τα τοιχώματα-προσκρουστήρες καθώς και τα δεδομένα που προέκυψαν από άλλες μελέτες και χρησιμοποιούνται σε αυτή την εργασία. Τέλος, δίνονται στοιχεία για τη συμπεριφορά των υλικών που χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις καθώς και για τη διατύπωση της επαφής σύμφωνα με πρόγραμμα Abaqus.
Στο τρίτο κεφάλαιο, περιγράφονται τα πάντα γύρω από τις προσομοιώσεις. Πιο συγκεκριμένα, για καθεμία από τις τέσσερις προσομοιώσεις γίνεται περιγραφή του προβλήματος και του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε. Ακολουθεί ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων κάθε ανάλυσης, εξετάζοντας τις τάσεις και τις παραμορφώσεις που αναπτύσσονται στο φορεα, καθώς και τις μετακινήσεις που σημειώνονται.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εργασία και συστάσεις για περαιτέρω μελέτη.
Η εργασία κλείνει με τη βιβλιογραφία και τα παραρτήματα. Τα τελευταία θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την εξοικείωση ενός νέου χρήστη με το Abaqus, και την κατανόηση της προσομοίωσης του προβλήματος στο πρόγραμμα.
Investigation of building's seismic response with the use of collision shear walls-bumpers.The collision shear walls function as a measure against the pounding of adjacent buildings due to earthquake and the goal is to minimize the seismic seperation that suggest the building regulations. It is investigated whether the collision shear walls protect the building from collapse.