Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν η παρασκευή και η μελέτη των φυσικών ιδιοτήτων μικρογαλακτωμάτων ελαίων. Ειδικότερα παρασκευάστηκαν τριαδικά μίγματα ελαίων στα οποία προστέθηκαν γαλακτωματοποιητές και τα οποία στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία μετρήσεων. Οι ιδιότητες που εξετάστηκαν ήταν το ιξώδες, το χρώμα, η θολότητα, η μέση διάμετρος σταγονιδίων, ο δείκτης πολυδιασποράς και ο δείκτης σταθερότητας γαλακτώματος.
Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή σχετικά με τον ορισμό των κολλοειδών. Κατόπιν, γίνεται εμβάθυνση στις έννοιες των γαλακτωμάτων, των μηχανισμών αποσταθεροποίησής τους και τις ιδιότητές τους. Στη συνέχεια αναλύονται τα συστατικά των γαλακτωμάτων, δηλαδή τα λιπαρά και οι γαλακτωματοποιητές. Ακόμα γίνεται διαχωρισμός των εννοιών μικρο και νανο γαλακτώματα.
Κατά την πειραματική επεξεργασία, πιο συγκεκριμένα, παρασκευάστηκαν τριαδικά μίγματα ελαίων (πυρηνέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο) σε διάφορες αναλογίες, με και χωρίς την προσθήκη γαλακτωματοποιητών διαφόρων ειδών και σε διάφορες αναλογίες. Τέλος, έγιναν μετρήσεις των προαναφερθεισών ιδιοτήτων και επεξεργασία αυτών.
The subject of this thesis was the preparation and study of the physical properties of oil microemulsions. Specifically, oil ternary mixtures were prepared with added emulsifiers and which are then were subjected to a measurement process. The properties considered were viscosity, color, turbidity, the average droplet diameter, the polydispersity index and the index of emulsion stability.
First, a brief introduction on the definition of colloidsis given. Then, there is a deepening in the concepts of emulsions, the destabilization mechanisms and their properties. Moreover the components of the emulsions, i.e. the fat and emulsifiers ara analyzed, as well as the concepts of micro and nano emulsions.
During the experimental process, more particularly, oil ternary blends were prepared (olive pomace oil, cottonseed oil, sunflower oil) in various ratios, with and without the addition of emulsifiers of various kinds and in various proportions. Finally, measurements and processings were made of the aforementioned properties.