HEAL DSpace

Αξιοποίηση όξινου ορού γιαουρτιού για παραγωγή γαλακτοολιγοσακχαριτών με χρήση βιοκαταλυτών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσίκα, Έλενα el
dc.contributor.author Tsika, Elena en
dc.date.accessioned 2019-07-23T11:23:37Z
dc.date.available 2019-07-23T11:23:37Z
dc.date.issued 2019-07-23
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/49131
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.16783
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Όξινος ορός el
dc.subject Γαλακτοολιγοσακχαρίτες el
dc.subject β-γαλακτοζιδάση el
dc.subject Λακτόζη el
dc.subject Τρανσγαλακτοζυλίωση el
dc.subject Acid whey en
dc.subject Galacto-oligosaccharides en
dc.subject b-galactosidase en
dc.subject Lactose en
dc.subject Transgalactosylation en
dc.title Αξιοποίηση όξινου ορού γιαουρτιού για παραγωγή γαλακτοολιγοσακχαριτών με χρήση βιοκαταλυτών el
dc.title Valorization of yoghurt acid whey for the production of galactooligosaccharides with the use of biocatalysts en
heal.type bachelorThesis
heal.classification Επιστήμη και μηχανική τροφίμων el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2019-02-25
heal.abstract Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη της αξιοποίησης του όξινου ορού γιαουρτιού, μέσω της παραγωγής γαλακτοολιγοσακχαρίτών (Galactooligosaccharides, GOS) από την περιεχόμενη σε αυτόν λακτόζη. Ως βιοκαταλύτης χρησιμοποιήθηκε το ένζυμο β-γαλακτοζιδάση από τον μικροοργανισμό Kluyveromyces lactis. Αρχικά υπολογίστηκε η ενζυμική ενεργότητα της β-γαλακτοζιδάσης από τον μικροοργανισμό K. lactis, η οποία βρέθηκε ίση προς 13,15 (±0,57) U/mL. Η ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων των ενζυμικών αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε με ανάλυση των δειγμάτων με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης με ανιχνευτή δείκτη διάθλασης (High Performance Liquid Chromatography-RI detector, HPLC-RI). Λόγω της χαμηλής διαχωριστικής ικανότητας του συστήματος HPLC στην ανάλυση μορίων ίδιου βαθμού πολυμερισμού με διαφορετικούς μονοσακχαρίτες ή/και γλυκοζιτικούς δεσμούς, ορισμένα από τα δείγματα αναλύθηκαν με χρωματογραφία ανιονεναλλαγής υψηλής απόδοσης με παλμικό αμπερομετρικό ανιχνευτή (High Performance Anion-Exchange Chromatography - Pulsed Amperometric Detection, HPAEC-PAD), όπου ήταν εφικτός ο πλήρης διαχωρισμός όλων των μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και παραγόμενων ολιγοσακχαριτών. Βασικό αντικείμενο μελέτης, αποτέλεσε ο προσδιορισμός της επίδρασης της περιεκτικότητας σε λακτόζη του υποστρώματος και της ενεργότητας του ενζύμου στο βαθμό απόδοσης σε GOS. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκε όξινος ορός περιεκτικότητας σε λακτόζη 3,5%, 9%, 14% και 17% κ.ό. και ενζυμική ενεργότητα 0,013, 0,026 και 0,052 U/mL, στις βέλτιστες συνθήκες δράσης του χρησιμοποιούμενου ενζύμου (pH 7,0 και θερμοκρασία 37°C) με βάση τη βιβλιογραφία, σε δώδεκα (12) σειρές ενζυμικών αντιδράσεων. Κατά τη μελέτη της επίδρασης της περιεκτικότητας του υποστρώματος σε λακτόζη, παρατηρήθηκε ότι για τιμή ενζυμικής ενεργότητας ίση με 0,013 και 0,052 U/mL ο βαθμός απόδοσης σε GOS αυξάνεται όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του υποστρώματος σε λακτόζη, μέχρι και την περιεκτικότητα σε λακτόζη 14% κ.ό., ενώ σε υπόστρωμα με περιεκτικότητα σε λακτόζη 17% κ.ό., ο βαθμός απόδοσης μειώνεται εμφανίζοντας παρόμοια τιμή με αυτή για περιεκτικότητα σε λακτόζη 9% κ.ό. Για τιμή ενεργότητας ενζύμου ίση με 0,026 U/mL παρατηρήθηκε ότι με αύξηση της περιεκτικότητας υποστρώματος σε λακτόζη, ο μέγιστος βαθμός απόδοσης σε GOS μειώνεται. Η μέγιστη απόδοση σε GOS επιτεύχθηκε με χρήση β-γαλακτοζιδάσης ενζυμικής ενεργότητας 0,052 U/mL για κάθε τιμή περιεκτικότητας ορού σε λακτόζη, εκτός από την περίπτωση 3,5 % κ.ό., για την οποία παρατηρείται μέγιστος βαθμός απόδοσης σε GOS για ενεργότητα ενζύμου 0,026 U/mL (23,7±3,05). Ακόμη, για περιεκτικότητα του υποστρώματος σε λακτόζη ίση με 9 και 17% κ.ό., παρατηρήθηκε ότι η σχέση μεταξύ της ενεργότητας του ενζύμου και του χρόνου επίτευξης του μέγιστου βαθμού απόδοσης ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Στη συνέχεια μελετήθηκε η επίδραση της τιμής pH του υποστρώματος στο βαθμό απόδοσης της ενζυμικής αντίδρασης σε GOS, σε ένα εύρος τιμών pH του υποστρώματος από 4,0 έως 7,0 και για περιεκτικότητα του υποστρώματος σε λακτόζη 3,5% κ.ό., ενζυμική ενεργότητα 0,026 U/mL, η οποία και επιλέχθηκε ως μέση τιμή ενζυμικής ενεργότητας, δεδομένου ότι σε ενζυμική ενεργότητα 0,013 U/mL δεν παρατηρήθηκε σημαντική απόδοση της ενζυμικής αντίδρασης. Τα αποτελέσματα στο μελετώμενο εύρος τιμών pH του υποστρώματος επιβεβαίωσαν τη βιβλιογραφικά βέλτιστη τιμή pH δράσης του ενζύμου (7,0) εμφανίζοντας μέγιστο βαθμό απόδοσης σε GOS 23,7±3,05% μετά από 90 min, ενώ για τιμή pH κοντά στο 4,0 το ένζυμο δεν δύναται να καταλύσει καμία από τις δύο αντιδράσεις, δηλαδή την υδρόλυση ή την τρανσγαλακτοζυλίωση. Από τη μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας της ενζυμικής αντίδρασης στο βαθμό απόδοσης σε GOS, στο εύρος θερμοκρασιών από 37 έως 55°C, για περιεκτικότητα του υποστρώματος σε λακτόζη 14% κ.ό., τιμή pH 7,0 και ενζυμική ενεργότητα 0,052 U/mL, επιβεβαιώθηκε ότι, στους 37°C εμφανίζεται ο μέγιστος βαθμός απόδοσης σε GOS (37,0±1,06% μετά από 120 min), ενώ στη θερμοκρασία των 45°C το ένζυμο τείνει να καταλύει περισσότερο αντιδράσεις υδρόλυσης παρά ολιγομερισμού (τελική συγκέντρωση μονοσακχαριτών 10,1±0,42%, 12,9±0,45% και 3,51±0,1% κ.ό. για τους 37,45 και 55°C, αντίστοιχα). Στους 55°C, παρατηρήθηκε μικρότερη τιμή του μέγιστου βαθμού απόδοσης σε GOS σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή για τους 37°C, υποδηλώνοντας ότι το ένζυμο σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους 45°C εμφανίζει μειωμένη δραστικότητα και θερμοσταθερότητα. Τέλος, μελετήθηκε η επίδραση της παρουσίας των λοιπών συστατικών του υποστρώματος πλέον της λακτόζης (πρωτεΐνες-άλατα) στην απόδοση της ενζυμικής αντίδρασης. Παρατηρήθηκε ότι η παρουσία αλάτων στο μελετώμενο σύστημα δρα ως υποκινητής για τη δράση του χρησιμοποιούμενου ενζύμου, αφού σημειώθηκαν μέγιστοι βαθμοί απόδοσης σε GOS 37,0±1,06% και 18,7±0,88% για τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκε ανεπεξέργαστος ορός και πρότυπο διάλυμα λακτόζης, αντίστοιχα. Η παρουσία των πρωτεϊνών ορού στο αντιδρών σύστημα φάνηκε να έχει θετική επίδραση στη δράση του ενζύμου, γεγονός που χρήζει περαιτέρω μελέτης αφού δεν υπάρχει καμία σχετική βιβλιογραφική αναφορά. Με βάση τα παραπάνω πειράματα προσδιορίστηκαν οι βέλτιστες συνθήκες για την αντίδραση παραγωγής GOS από λακτόζη του όξινου ορού μέσω βιοκατάλυσης με β-γαλακτοζιδάση από τον K. Lactis. Ο μέγιστος βαθμός απόδοσης σε GOS (37,0±1,06%, σε 120 min) επιτεύχθηκε σε υπόστρωμα όξινου ορού περιεκτικότητας 14% κ.ό. σε λακτόζη και τιμή pH 7,0, σε θερμοκρασία 37°C και ενεργότητα ενζύμου 0,052 U/mL. Στη συνέχεια, επιλέχθηκε η περαιτέρω ανάλυση ορισμένων δειγμάτων σε σύστημα HPAEC-PAD. Για κάθε ένα από τα μελετώμενα δείγματα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη γαλακτόζης και γλυκόζης, ως των μόνων μονοσακχαριτών του αντιδρώντος συστήματος, των δισακχαριτών 6-γαλακτοβιόζης και λακτόζης, ενώ παράλληλα ανιχνεύθηκαν από τρεις έως τέσσερις άγνωστες κορυφές που αντιστοιχούν σε ολιγοσακχαρίτες με βαθμό πολυμερισμού 2 ή 3. Τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας ολοκληρώθηκαν με σύγκρισή τους με προηγούμενα πειραματικά δεδομένα που αφορούσαν στη μελέτη της επίδρασης αντίστοιχων παραγόντων στη ενζυμική μετατροπή της λακτόζης του όξινου ορού σε GOS με χρήση β-γαλακτοζιδάσης από τον μικροοργανισμό Aspergillus oryzae. Από την παραπάνω σύγκριση συμπεραίνεται ότι, με χρήση του ενζύμου από τον K. lactis επιτυγχάνεται αύξηση του μέγιστου βαθμού απόδοσης σε GOS κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (60% αύξηση), μείωση του απαιτούμενου χρόνου επίτευξής του κατά 4 ώρες, ενώ παράλληλα απαιτείται και χαμηλότερη ενεργότητα ενζύμου για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης σε GOS, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και μείωση του κόστους της διεργασίας λόγω της διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εκάστοτε ενζύμου (ενδο- και εξωκυτταρικά) που δύναται να αυξήσει την τελική τιμή του ενζυμικού παρασκευάσματος. el
heal.advisorName Ταούκης, Πέτρος el
heal.committeeMemberName Τόπακας, Ευάγγελος el
heal.committeeMemberName Κυρανούδης, Χρήστος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 108 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα