Το αντικείμενο της παρουσας διπλωματικης εργασίας είναι η μελέτη της εφαρμογης εδώδιμων επικαλυπτικών μεμβρανών σε δυο ελαφρώς επεξεργασμένα, νωπά, αγροτικά προϊόντα, φράουλες (ολόκληρες και τεμαχισμένες) και σπαράγγια, καθώς και η επίδραση αυτών των εφαρμογών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διατηρησιμότητα των συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, κατά τη συντηρησή υπό ψύξη.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν για τις φράουλες και τα σπαράγγια η υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη (HPMC) σε περιεκτικότητα 2% επί του επικαλυπτικού διαλύματος, η χιτοζάνη σε περιεκτικότητα 1,5% διαλυμένη σε υδατικό διάλυμα οξικού οξέος συγκέντρωσης 1,5% και μείγμα χιτοζάνης-HPMC (1% χιτοζάνη και 1% HPMC).
The purpose of the present thesis project is the study of the application of edible films and coatings to two processed, fresh, agricultural products. strawberries (whole and sliced) and asparagus, and also the effect of these applications on the quality characteristics and preservation of these fruits and vegetables, during refrigeration.
The matelials used for covering strawberries and asparagus are hydroxypropyl-methylcellulose at concentration 2% of the coating solution, chitosan at concentration 1.5% dissolved in aqueous solution of acetic acid 1.5% and a mixture of chitosan-HPMC (1% chitozan - 1% HPMC).