Το βασικό αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ποσοτικοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Greenhouse Gas Emissions), σαν μέρος των δράσεων περιβαλλοντικής αειφορίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο 1 και 2 παρουσιάζεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος. Στο Κεφάλαιο 3 συγκρίνονται δύο από τις σημαντικότερες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την ποσοτικοίηση των εκπομπών – το ISO14064 (1ο μέρος) και το Greenhouse Gas Protocol. Στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται οι βασικές αρχές και οδηγίες του προτύπου πιστοποίησης ISO 14064. Στο Κεφάλαιο 5 περιγράφεται η μεθοδολογία που κατασκευάστηκε στα πλαίσια αυτής της εργασίας. Στο Κεφάλαιο 6 παρουσιάζεται η επιχείρηση Hellenic Catering A.E. που είναι η μελέτη περίπτωσης. Τέλος, στο Κεφάλαιο 7 γίνεται η εφαρμογή της μεθόδου στην επιχείρηση Hellenic Catering A.E. Μετά τον υπολογισμό των εκπομπών, στο Κεφάλαιο 8 γίνεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης και αναπτύσσονται δείκτες περιβαλλοντικής αποδοτικότητας (Carbon footprint) με σκοπό τη σύγκρισή της με άλλες και τη σταδιακή βελτίωσή της.
The main object of this dissertation is the quantification the Greenhouse Gas emissions (GHG emissions), as part of the actions of environmental sustainability of businesses and companies. Specifically, in Chapter 1 and 2 is presented the literature review of the subject. In Chapter 3 two major methodological approaches used to quantify emissions are compared - the ISO14064 (1st part) and the Greenhouse Gas Protocol. In chapter 4 there are the basic principles and guidelines of the international standard ISO14064. Chapter 5 describes the methodology that was structed in this dissertation. The real case study, which is the company Hellenic Catering SA is presented in Chapter 6. Finally, in chapter 7 there is the application of the method in Hellenic Catering SA. After quantifing emissionsin, in Chapter 8, the results are evaluated and environmental performance indicators (Carbon footprint) are developed.